Dirigent in de Spotlight!

Was je als kind ook al zo muzikaal?

“Mijn muzikale avonturen begonnen al vroeg, dankzij mijn muzikale papa. Hij was een koorknaap in zijn parochie en speelde gitaar in allerlei bandjes in de jaren ’50. Hoewel zijn gitaren tijdens mijn jeugd verdwenen (we vonden ze na zijn dood terug in een spouwmuur) bleef de muziek in mijn bloed. Moeder zorgde ervoor dat het hele gezin pianoles kreeg, en vanaf mijn zesde begon mijn pianoavontuur bij de lokale pianojuf. Helaas was dat niet echt een succes. In mijn jeugd was ik namelijk niet echt een pianogrootheid. Mijn slechte notenlezen zorgde ervoor dat ik wel een goed gehoor ontwikkelde waardoor ik me veelzijdig kon ontwikkelen. Een goede pianist ben ik nooit geworden. Wel een handige en dat is als dirigent erg praktisch.”

Op welke leeftijd voelde je dat je dirigent wilde worden? Of is dat toevallig zo gekomen en had je eigenlijk andere dromen?

“Pas op de middelbare school kreeg ik de geest en ontdekte ik hoe leuk het is om met muziek bezig te zijn. Dankzij een inspirerende muziekdocent die ons aanmoedigde ons eigen ding te doen, ontstonden er veel bandjes. Zo ontdekte ik hoe magisch samen muziekmaken is. Niet lang daarna was ik toetsenist en bassist van twee koren in de omgeving en zo begon mijn reis in de wereld van de koormuziek.

Toen ik mijn eindexamen naderde, stond ik plots voor de keuze wat ik met mijn leven wilde doen. Mijn pianojuf zag geen toekomst voor me in de muziek, maar de muziekdocent geloofde juist in me. Terwijl ik me al had ingeschreven voor een managementstudie, leerde mijn muziekdocent me dat ik mijn eigen plan moest trekken en vooral “schijt” moest hebben aan wat anderen zeiden. Tegen de verwachting in werd ik toegelaten voor niet één maar twee conservatoria en mijn muzikale reis kon zo echt beginnen. Sinds mijn huwelijk luister ik wat meer naar het advies van anderen (vooral mijn vrouw natuurlijk), maar af en toe “schijt hebben aan dingen” is een les die ik mijn leerlingen graag meegeef. Trek vooral je eigen plan.

En als jong kind wilde ik natuurlijk piloot worden. En politieagent. En natuurlijk astronaut en kapitein van een cruiseschip, zo één met vlaggetjes.”

Wat doe je naast het dirigeren?

“Naast het dirigeren van koren, geef ik ook muziekles op middelbare scholen en ben ik bestuurder van een landelijke sportbond. In mijn vrije tijd houd ik me bezig met fotografie en ga ik graag op vakantie met mijn familie.”

Luister je weleens een Podcast en zo ja, wat is je favoriete Podcast?

“In de auto luister ik graag naar de Podcast van Arend-Jan Boekestijn en Rob de Wijk over de nieuwe wereldorde. Ze bespreken op amusante wijze oorlog en vrede en geven inzicht in de schuivende panelen van de internationale machtspolitiek. Het is geen licht entertainment, maar je leert wel pragmatisch kijken naar zaken. De heren hoogleraren bieden een uniek venster op de wereld. Aanrader voor wie er tegen kan!”

Van welke muziek houd je zelf absoluut niet?

“Muziek is mijn leven, dus het is moeilijk om een (minst) favoriete stijl te kiezen! Afhankelijk van mijn stemming luister ik graag naar koormuziek uit de Italiaanse Renaissance. Dan kom je weer even helemaal tot rust. Qua popmuziek ga ik voor genres waar je meer dan twee hersencellen voor moet gebruiken. Als ik dan echt iets moet noemen: liever geen Snollebollekes.

Ik heb verder een hele brede smaak. De nieuwe Nederlandse jeugd zoals als S10, Fraukje en Reesema maken toffe tracks. Helaas vind ik dat sommige artiesten, zoals Shawn Mendez, te veel inzetten op commercieel succes terwijl ze zo’n geweldige stem hebben. Artiesten zoals Jacob Collier, Stromae en Jordan Smith mag ik graag beluisteren. Verder luister ik ook naar klassiekers van Sting, Tina Turner, David Bowie en George Michael. En natuurlijk kan ik Deep Purple’s ‘Child in Time’ nooit overslaan.”

Dilemma: Vanaf nu alleen nog bejaardenkoren dirigeren of alleen maar koren die heel vals zingen?

“Bejaardenkoren en koren die heel vals zingen, beide zijn leuk om mee te werken. Er is dan namelijk veel te winnen. Gelukkig kan iedereen leren zingen. Een koor zoals Wiezz is laagdrempelig, ontspannen en leuk. Gewoon lekker zingen. Doe mij dat maar!”

Alex, bedankt voor dit interview!

Laat een reactie achter