Verslag

Verslag optredens 2014:

De eerste optredens van dit jaar waren gepland in juni.
Dat betekent, dat we veel tijd hebben gehad om ons voor te bereiden.
Dit was ook nodig, omdat we een heleboel nieuwe nummers moesten instuderen voor het project Meet the Music; het concert van het B-orkest van de Harmonie Wierden samen met Popkoor Wiezz!
We hebben ondervonden dat we deze tijd ook hard nodig hebben gehad.
Aangezien Gerja nog een tijdje afwezig was i.v.m. met haar trip naar Cambodja misten we ook nog 2 repetities.
Toch hebben we deze uurtjes nuttig besteed en wel aan podiumpresentatie.
Tessa Kortenbach, onze bewegingscoach, heeft ons advies gegeven over hoe we ons kunnen presenteren aan het publiek. Om een paar punten te noemen: zanghouding, bewegen, concentratie, zing met beleving, wat doet dit lied met jou.
Iedereen heeft met veel enthousiasme meegewerkt aan deze sessies. Bedankt daarvoor!

Nu was het voor ons dus zaak om alles te onthouden tot de optredens.
Dat was een flinke klus, omdat we ook nog moesten sleutelen aan de tekst en de noten van de diverse nummers.

Omdat we ook enkele nummers zongen met solo’s werden er audities gehouden.
Thomas Elshof heeft de solo voor “Alles is Liefde” gekregen en Job Homan mocht de solo voor “You raise me up” op zich nemen.

Toen was het 7 juni. De dag van Amusing Hengelo!
Omdat Jens en Yorrick wegens andere verplichtingen niet aanwezig konden zijn, hadden we Jasper van der Deen op piano en Mattijs Kuhlmann op basgitaar. Natuurlijk was Rieco, onze drummer, er wel bij.
We mochten 2 x optreden.
Het eerste optreden vond plaats op het plein naast het Rabotheater.
De afspraak was: 11.30 uur verzamelen naast het podium.
Iedereen was er, behalve…. Rieco. Hij had zich verslapen en kwam 1 minuutje voor ons optreden vrolijk aanlopen op het plein…. Dat was op het nippertje!
Gerja zag er mooi uit in haar witte jurkje dat ze nog net even voor de tijd had gescoord ergens in Hengelo .
Ons optreden begon met het nummer: Love is All.
Vervolgens zongen we Alles is Liefde (met een mooie solo van Thomas) , Some Nights, Angels, Birds, Viva la Vida en King of Pride Rock.
Onder meer daar er nogal wat technici aan het werk waren met kabels en dergelijke en we daardoor nog al werden afgeleid, verliep dit optreden niet helemaal naar wens.
Maar we mochten nog een keer van ons laten horen…
Dat was in de Stadhuishal.
Omdat Gerja dit nummer zo mooi vond zongen wel als eerst Villa Volta. En inderdaad, door de akoestiek in de Stadhuishal klonk dit nummer echt prachtig!
We vervolgden ons optreden met Love is All, Alles is Liefde, Some Nights, Angels, Birds en Viva la Vida. We hadden nog graag King of Pride Rock willen zingen, maar hier was niet genoeg tijd voor volgens de organisatie. Jammer!
Eén van de reacties die we hebben ontvangen kwam van zo maar een toeschouwer.
Hij vond het arrangement van Birds prachtig en kreeg kippenvel van onze uitvoering hiervan! Nou, daar doen we het toch voor!
Na onze optredens was er tijd om heerlijk te genieten van een koel drankje op een terras ergens in het centrum van Hengelo.
Een zeer geslaagde dag!

Tot aan ons volgende optreden hebben we nog 2 weken tijd om de puntjes op de i te krijgen….en…. na nog een paar repetities hard werken… is ons dat gelukt!
In die periode werd ook de examenuitslag van Jens, Rieco en Jasper bekend gemaakt.
Ze zijn alle drie geslaagd!
Jens zal na de vakantie “Natuur en Wetenschap” gaan studeren in Groningen en zal ons daarom gaan verlaten.
Rieco gaat “Muziektherapie” studeren in Nijmegen en ook hij zal na de vakantie niet meer bij ons drummen.
Jasper gaat ook verder studeren, maar gelukkig iets dichter bij huis en wel in Zwolle aan het Artez Conservatorium. Hij zal onze nieuwe pianist worden en daar zijn we erg blij mee!

21 juni: tijd voor Meet the Music
Gerja gaf tijdens één van de laatste repetities voor dit evenement nog aan dat het een hele eer is dat wij, Popkoor Wiezz, gevraagd zijn om mee te werken aan het project “Meet the Music”!
Dat geeft ons toch wel het gevoel dat we het goed doen met z’n allen!

De organisatie van Meet the Music had een planning gemaakt voor de grote dag. Het was de bedoeling dat de opbouwploeg om 7.00 uur aanwezig zou zijn om te beginnen met het opbouwen van het podium.
Hiervoor hadden een aantal koorleden zich opgegeven. Erg fijn!
Deze mensen hebben dan ook netjes een berichtje gekregen dat ze er niet om 7.00 uur hoefden te zijn, maar dat de deuren van Het Anker pas open gingen om 08.30 uur. Keurig gedaan door de organisatie.
Een paar zeer fanatieke koorleden die zich niet opgegeven hadden, waren die ochtend al vroeg wakker en dachten: ach, laat ik ook maar richting Het Anker gaan. Ze kunnen vast nog wel een paar extra handen gebruiken. Sjappoo voor deze mensen!
Helaas stonden zij om 7.00 uur voor een dichte deur! Maar toch heel hartelijk dank voor jullie goede bedoelingen!

De soundcheck van die middag verliep naar wens. Snel nog even een hapje eten en om 19.00 uur weer aanwezig!
Het Anker stroomde vol met publiek en het was gezellig druk!
Om 19.30 uur begon de Harmonie met het openingsnummer van het concert.
Een mooi begin!
Bij het tweede nummer kwamen ook wij in actie. Samen met het orkest brachten we Valerie ten gehore. Dit ging prima!
Vervolgens werd het hele programma van voor de pauze afgewerkt.
Ook kwam Job in actie samen met het orkest met het nummer: You raise me up.
Hiervoor ontving hij een daverend applaus van het publiek en natuurlijk ook van alle koorleden! Super gedaan Job!
In de pauze zijn er nog een aantal technische zaken aangebracht door de geluidsmensen, zodat geluid nog beter zou overkomen op het publiek.
En dat hebben ze goed gedaan!
Het eerste nummer na de pauze was weer voor het orkest. Een aantal slagwerkers kwamen al musicerend (met veel kabaal) de zaal binnenlopen. Leuk!
Als 13e nummer op het programma stond Alles is Liefde. Thomas heeft alles uit de kast gehaald om dit nummer zo goed mogelijk te zingen en dat is hem heel goed gelukt. Uitstekend gezongen Thomas!
Eén van de hoogtepunten van dit concert was voor ons Viva la Vida. We hebben dit weer met veel gevoel gezongen en dit werd, te horen aan het applaus dat we ontvingen, goed ontvangen door het publiek.
Bij Birds heeft Gerja (en ook wij) gemerkt hoe moeilijk het is om als dirigent van een koor precies het tempo aan te geven en aan te houden als het tempo dat de dirigent van het orkest aanhoudt. Als het ook maar een moment niet precies gelijk loopt, is dit heel goed te horen. Ook was het voor Gerja lastig, omdat ze Johanna, de dirigent van het orkest, niet kon zien.
Maar al met al hebben we dit nummer goed neergezet.
King of Pride Rock was een feestje voor ons, voor het orkest en voor het publiek!
Het laatste nummer van concert was Walking on Sunshine. Eigenlijk zou het orkest dit nummer alleen spelen, maar omdat dit het afsluitende nummer was mochten wij de refreintjes ook meezingen. En dat konden wij wel!

En weer mochten we veel complimenten ontvangen van het publiek.
Om er een paar te noemen:
jullie stralen enthousiasme uit!
kippenvel bij Hymn to the Fallen!
Dat dat ons zeer goed en daar kunnen we mooi mee verder.
Op naar het volgende optreden….. De Wiezo!

Tijdens de laatste repetitie voor de Wiezo werd Jens nog even in het zonnetje gezet! Hij werd bedankt voor zijn inzet en enthousiasme tijdens de afgelopen 3 jaar. We wensen hem veel succes met zijn studie (Natuurkunde) in Groningen!

Tijdens de Wiezo mochten we op de zaterdagmiddag 2 optredens verzorgen.
De weersvoorspellingen waren niet erg gunstig, maar we gingen er toch voor met z’n allen!
Na eerst even onze keeltjes warm te hebben gemaakt stelden we ons op voor het Marktpodium. Het was droog, gelukkig. Echter halverwege ons 2e nummer begon het te regenen. We hebben het nummer gelukkig nog kunnen afmaken voordat het water met bakken uit de lucht kwam vallen.
Ons volgende optreden stond gepland om 13.00 uur. Echter vanwege de regen hebben we dit moeten afblazen. Jammer! Volgend jaar beter.
Na de tijd was het wel erg gezellig bij Crumz!

12 september: optreden tijdens Straattheater
Om 20.30 uur stond ons optreden op het programma. Na eerst te hebben ingezongen in de parkeergarage achter Carré (hier kunnen we trouwens wel een keer een optreden verzorgen, want de akoestiek was erg goed ) gingen we het podium op. Het was al donker aan het worden, dus een aantal heren achterin hadden een beetje pech….. Gelukkig konden Jens (hij was voor deze avond ook weer van de partij) Yorrick en Rieco wel genoeg zien om lekker te kunnen spelen.
Het geluid richting publiek was niet optimaal, maar daar hebben wij als koor niet heel veel last van gehad. Er was gezellig veel publiek en we hebben ons best gedaan om er een mooi optreden van te maken!

14 september: Zonnebloemconcert
Alweer voor de derde keer mogen we samen met Spirit optreden op dit concert dat bedoeld is voor de doelgroep van de Zonnebloem.
Ondanks de persoonlijke uitnodigingen aan die doelgroep en de nodige publiciteit was de opkomst niet overweldigend.
Gelukkig heeft dat geen invloed gehad op de muzikale uitvoering van beide koren.
Met de geweldige akoestiek van de kerk klonken vooral de wat langzamere nummers prachtig.
Rob Kortenhorst deed de presentatie op zijn eigen manier wat zorgde voor de ook nodige rustpunten.
Nadat beide koren lieten horen over de nodige kwaliteiten te beschikken werd het concert afgesloten door samen “All you need is love” te zingen.
Het publiek en de organisatie waren dankbaar en wij gingen naar huis met een zonnebloem als aandenken.

4 oktober: opening warenhuis 2Switch te Wierden
Ons eerste betaalde optreden! Goed gedaan Marieke!
De organisatie van het geluid was in handen van 2Switch en zij hebben Holiday uit Wierden ingeschakeld. Prima voor elkaar!
De opkomst was niet groot, maar we stonden er toch nog met een leuke groep, waarbij alle partijen vertegenwoordigd waren. Omdat het nogal vroeg was, hadden we niet zo veel publiek. Maar dat heeft ons er niet van weerhouden lekker te zingen (in een heerlijk ochtendzonnetje…). De medewerkers van 2Switch klapten gezellig mee met Hey Jude en vroegen aan het eind van ons optreden of we nog meer wilden gaan zingen. Dus zongen we nog een stukje van Love is all…
Goede reacties ontvangen van het publiek, o.a. dat we goed te verstaan waren!
Dat is best een groot compliment (natuurlijk ook voor Holiday) als je bedenkt dat we ook Some Nights hebben gezongen en dat nog wel buiten!

 

30 oktober: optreden “Knipoog naar het verleden” tijdens Sunte Mart’n
De organisatie van Sunte Mart’n heeft ons vorig jaar al eens gevraagd of we wilden komen zingen tijdens de festiviteiten rondom dit jaarlijkse feest.
Toen waren we helaas te druk met het instuderen van het repertoire voor Meet the Music. Maar dit jaar ging het wel door.
Het repertoire dat we wilden gaan zingen had alles te maken met het verleden.
Allemaal wat oudere nummers. Waaronder een (voor ons) nieuw nummer,
nl. Sweet Child O Mine!
Natuurlijk kan bij dit nummer een gitarist niet ontbreken. De leden van het bestuur hebben een aantal gitaristen benaderd, waaronder Lauris Tuasela. Lauris heeft op een avond voorafgaand aan de repetitie auditie gedaan en Gerja en de bestuursleden waren direct verkocht….
Wat een enthousiasme straalt die man uit en wat speelt hij goed en mooi!
En dat alles zonder bladmuziek!
Ook hebben we gezocht naar een nieuwe drummer en deze hebben we gevonden in Jurgen Schutmaat. Een bekende van de Harmonie Wierden .
Het hele combo heeft de voorafgaand aan de laatste repetitie voor het optreden even samengespeeld in de kelder van het Harmoniegebouw. Dit om een beetje ingespeeld te raken met elkaar. Nou, dat is goed gelukt, want tijdens de repetitie hebben ze ons prima begeleid!
Op de avond van het optreden waren bijna alle koorleden aanwezig!
Na een hele tijd te hebben gesoundchecked en ingezongen konden we beginnen met ons optreden. We hebben er weer een mooi feestje van gemaakt samen met het combo natuurlijk! Jasper en Lauris speelden beide een aantal mooie solo’s tijdens verschillende nummers. Het is super voor een koor om zo’n goed combo te hebben! Jasper, Yorrick, Jurgen en Lauris: wij zijn erg blij met jullie!

Ons eerstvolgende optreden zal op de kerstmarkt plaatsvinden.
Vorig jaar is ons gevraagd we een flashmob wilden organiseren tijdens de Kerstmarkt. Op dat moment waren we druk bezig met het repertoire voor Meet the Music en hadden we de tijd hard nodig om alle nummers voor dit evenement in te studeren.
Echter dit jaar wilden we wel voor de flashmob gaan. Het nummer hiervoor kenden we inmiddels al: Happy Christmas (War is Over).
Het is best spannend om flashmob uit te voeren, maar Gerja had een mooi plan bedacht waarin iedereen zich wel kon vinden. Jens (hij begeleidde ons die dag) begint met het spelen van enkele kerstliederen en na een tijdje te hebben gespeeld zet hij het nummer “Happy Christmas” in. Eén van de tenoren komt het podium op, komt naast de piano staan en begint dit nummer mee te zingen. Na het eerste couplet en refrein te hebben gezongen nodigt hij een aantal heren uit het publiek uit (laat het nou toevallig de heren tenoren van Wiezz zijn ) om met hem mee te zingen. En vervolgens nodigen zij op hun beurt het publiek (de overige koorleden, de leden van Reach Out en Power en de andere toeschouwers) uit om mee te zingen. Al zingende betreedt het hele koor het podium en zingen we de rest van het nummer samen.
De plannen waren goed. 3 tenoren (Job, Harm en Joan) hebben auditie gedaan en Joan heeft de solopartij voor dit nummer gekregen.
We hebben dit nummer vaak gerepeteerd en uiteindelijk ging het heel goed en had iedereen er veel zin in!
Een paar dagen voor het optreden kregen we te horen dat we “close-micing” moesten zingen. Allemaal een eigen microfoon! Weer een uitdaging, want dit hadden we nog niet eerder gedaan!
Natuurlijk was “Happy Christmas” niet het enige nummer dat we het publiek zouden brengen, maar “Mary’s Boy Child”, de Engelstalige “Kerstmedley”, “Have Yourself a Merry Little Christmas”, “Jingle Bell’s Rock” en “The Most Wonderful Day of the Year” zijn aan het repertoire voor dit optreden toegevoegd.

Zaterdag 13 december: optreden tijdens de Kerstmarkt
Bij het podium aangekomen bleek, dat het combo was geparkeerd in een leegstaand pand naast het podium. Dus zingen naast de piano ging niet door! Helaas! Bij Gerja begonnen ook de zenuwen op te spelen want ze kon vanaf het podium niet alle bandleden zien en….. niet alle bandleden konden haar dus zien. Jens speelde op haar slag en Jorrick en Jurgen volgden hem weer.
Het bleef lastig voor Gerja (en voor de bandleden) maar, creatief als ze is, heeft ze haar uiterste best gedaan om alles in goede banen te leiden. Dat is haar natuurlijk weer heel goed gelukt!
Al met al hebben we een goed optreden neergezet en we kregen leuke reacties uit het publiek! Ze konden ons nu eens goed horen zingen buiten! Dankzij close-micing dus! Misschien is dit wel iets om in de toekomst meer te gaan doen…..

Dan is het al weer eind december. Tijd om terug te kijken naar weer een leuk muzikaal jaar met vele hoogtepunten.
We hoorden vanuit het publiek dat we dit jaar weer gegroeid zijn in ons kunnen! Daar doen we het toch allemaal voor!
En dat alles mede dankzij Gerja! Onze altijd enthousiaste dirigente!
Gerja, bedankt voor je inzet, motivatie, enthousiasme, doorzettingsvermogen, humor en alles wat nu niet genoemd is! We hopen nog lang van jouw kunsten gebruik te mogen maken!
Jens, Jasper, Yorrick, Rieco en Jurgen: ontzettend bedankt voor jullie inzet en muzikaliteit! We zijn blij dat we uitstekende vervangers hebben gevonden voor Jens en Rieco. En natuurlijk vinden we het tof dat Lauris ons is komen versterken met zijn electrische gitaar! Super! We hopen dat je nog heel vaak met ons mee zult spelen!

Natuurlijk ook alle koorleden bedankt voor dit muzikale jaar vol van optredens en ervaringen!
Laten we er volgende jaar weer een spetterend jaar van maken met z’n allen!

 

Geplaatst in Verslagen